Estragon

Zioła

Cena:4.00

Estragon to niezwykle aromatyczne wieloletnie zioło. Charakteryzuje się prostymi, silnymi łodygami, osiągającymi wysokość 60 - 150 cm. Jego przyprawowe zalety doceniono przede wszystkim we Francji gdzie nazywany jest krolem przypraw i jest podstawowym składnikiem  ziół prowansalskich. J est też bardzo  popularny we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Turcji, wśród mieszkańców Kaukazu i często stosowany w kuchni arabskiej.

Estragon ma delikatny, ale intensywny aromat i lekko gorzkawy smak
Jeśli dodajemy przyprawę podczas gotowania dania, należy wsypać ją pod koniec gotowania, bowiem wysoka temperatura i zbyt długie gotowanie zabija jej smak. Estragon to przyprawa stosowana do licznych dań i dodatków, takich jak: omlety, sosy (Bernaise, szczawiowo - estragonowy, cytrynowy, Lyoński, tatarski, Remulade), doskonały do drobiu, wołowiny, baraniny i wielu warzyw. Bardzo dobry również do kwaszenia ogórków .

Kwiaty estragonu są zielonkawo-żółte, pojawiają się od maja do lipca.

Wymaga stanowisk słonecznych, gleb średnio-ciężkich charakteryzujących się wysoką kulturą i przeciętną wilgotnością.Estragon uprawiany w miejscu mało słonecznym w znacznym stopniu bywa pozbawiony przyprawowego smaku.

Dostępne  sadzonki są w donicach DK9 po 4zł oraz wieksze w D12 po 6zł

 

Ostatnio odwiedzane produkty

Carex caryophyllea 'The Beatles'
5.00
Alopecurus pratensis ’Aureovariegatus’
4.50
Arundo donax (Trzcina laskowa)
10.00